60 åringens er Norges nye olje. Bare synd at ikke alle er klar over det enda.

Bikka 50 og arbeidsledig? Da spiller det ingen rolle om du er tidligere administrerende direktør eller professor. Du er ikke attraktiv på arbeidsmarkedet. Men det er håp å spore. Heldigvis.

Som rekrutteringsselskap har Sky Rekruttering fingeren på pulsen og kjenner arbeidsmarkedet, ledere og deres fordommer, meninger og holdninger bedre enn noen. Vi vet at livet som attraktiv arbeidstaker tar en brutal vending etter fylte 50. Dessverre. Norske ledere blir yngre. Det satses på unge gründere, det satses på tidlig lederutvikling. De unge lederne skaper nye arbeidsplasser basert på ny teknologi, nye premisser og nye holdninger. Betyr det at vi er i ferd med å skape et samfunn hvor vi som unge ledere gjør oss selv arbeidsledige om 20 år? Muligens. Det er likevel tegn i tiden på at alt ikke er like galt. 


Se forbi det grå håret
Sky Rekruttering tatt et oppgjør med fordommer. Det har vist seg å være en klok vurdering. En av selskapets nyeste tilskudd heter Jan Tveøy.Jan har bikka 65 år, og kan skilte med de beste resultatene for tredje kvartal. Tveøy er utdannet teknisk ingeniør og bedriftsøkonom. Han har lang yrkesbakgrunn fra databransjen hvor han har vært avdelingsleder, teknisk sjef, salgssjef og konsulent. Han har erfaring fra marked og salg, fra rekruttering, ledelse og butikk. Han har i det hele tatt holdt på en stund, men er ikke klar for å gi seg. Selv om antall år har passert 65. Selv om alle forventer det. Nå jobber han som rekrutterer i Sky Rekruttering, en rolle han trives svært godt i.

– Jeg tenker ikke på det med alder. Jeg trives med å jobbe og har mye energi selvom jeg er eldre enn mine kollegaer. Det er ikke noe motsetning der, smiler Jan.

For å sitere Bob Dylan (77); «the man who ain’t busy living, is busy dying».Jan er i alle fall «busy living», han har timeplanen full. Jobb, familie og trening i god balanse. Huset i Drøbak med utsikt til havet, fine turer i naturen med kona Bjørg, kvalitetstid med barn og barnebarn. Jobben gir han givende og intense arbeidsdager hvor han finner rett kompetanse til rett oppdragsgiver i et rekrutteringsmarked fylt med konkurrenter. Det er akkurat sånn han vil ha det.

– Arbeidsgivere gjør lurt i å ikke overse eldre arbeidstakere. De sitter på masse verdifull kompetanse. På den andre siden må seniorene selv sørge for å holde
seg oppdaterte i forhold til digitalisering, data, mobilverktøy og kursing, sier Jan engasjert, og legger til:

– Men til syvende og sist er alder bare et tall. Jeg har aldri tenkt tanken på å bli pensjonist. Jeg er frisk og rask og jeg elsker å jobbe. Hvorfor skal jeg da bli pensjonist?


Som leder har du kanskje kjent på følelsen: etter et intervju liker du kandidaten skikkelig godt. Han eller hun er faglig dyktig og kjemien mellom dere stemmer.Men du husker hvordan den 23 år gamle resepsjonisten himlet med øynene da du fulgte kandidaten til møterommet. Du ser de undrende blikkene til de ansatte du passerer i gangen, og det blir tydelig at denne kandidaten vil skille seg ut i miljøet hos dere. Alder har blitt en hindring. Da blir spørsmålet – hva skal til for å ta sjansen på en som har bikka 50, eller - Gud forby, 60 år?

He moves like Jagger
Samfunnet har endret seg, og flere enn tidligere orker å jobbe lenger. Det er det behov for. Hvis du går av med pensjon som 63-åring i dag kan du være pensjonist i nesten 30 år. Det er ikke bærekraftig. Vi vet at antallet eldre over 67 år vil fortsette å øke. Dermed vil andelen eldre over 67 per 100 yrkesaktive mellom 20 og 55 gå fra 20 til om lag 40 i 2060, viser nye analyser. Dette er tall du som arbeidsgiver må ta på alvor. De siste årene har det også vært et fokus på at flere må jobbe lenger, men det forutsetter at forholdene ligger tilrette. For gjøres det egentlig nok for å utvinne Norges nye olje? 


Mens ekspertene diskuterer mål og virkemidler var det ikke så mye som skulle til for å lokke Jan til jobbskifte. Det var hans stedatter Nathalia som foreslo at han kunne jobbe sammen med henne som rekrutterer i Sky Rekruttering. Jan syntes det var en god idé.


– Tja, det kan jeg vel, svarte jeg henne, det hørtes gøy ut! Kort tid senere var jeg på plass, sier Jan som tillegger trening og fysisk aktivitet mye av skylda for at han holder seg så sprek både fysisk og mentalt. – Det er viktig for meg å trene, for jo eldre man blir jo fortere forsvinner musklene vet du.

Nye tider
Analysebyrået Ny Analyse har funnet fram kalkulatoren og mener at Norge kan få 58.000 ekstra årsverk i 2030 ved at 62-67-åringer jobber et par år ekstra.Effekten vil kunne gi en samfunnsøkonomisk gevinst på 30 mrd. i 2030. Men hvordan skal vi greie det?Jan mener ansvar, krav og motivasjon er nøkkelord, men inkludering er viktigst:– Hva med å slutte å spørre etter alder? Kompetanse er det avgjørende, ikke alder.Å gå på jobb med produktive, nytenkende, fornøyde og interessante mennesker er meningsfullt og lønnsomt både for samfunnet og den enkelte. Uansett hvor gammel du er. Nettopp det har Jan erfart etter et halvt år i Sky Rekruttering.

- Jeg har blitt mottatt med åpne armer. Ledelsen og menneskene i Sky Rekrutteringer vennlige, oppmerksomme og jobber for at alle skal trives. Det merkes, fortellerJan, som elsker å prate med mennesker og yte service.


Hos Sky Rekruttering blir Jan både inkludert og satt ekstra pris på. For etter hans knallresultater ble den spreke senioren påskjønnet med en heftig opplevelse, nemlig det høythengende Kollensvevet. En zipline skal føre han fra toppen av hopptårnet i Holmenkollen, og helt ned til bunnen av bakken – som om han skulle hatt ski på beina.


– Det blir veldig gøy, sier Jan begeistret, og ser frem til å fly ned bakken og nyte den samme utsikten og flyfølelsen som hopperne i Kollen har.


Selve linen er 361 meter lang og høydeforskjellen mellom topp og bunn er på 107,5 meter, og utsikten er hevdet å være byens aller beste.


– Kanskje det blir litt som å kjøre skikkelig fort med bil? Tipper Jan, som synes det er ordentlig koselig å bli verdsatt og gitt denne type opplevelser.


For med både helse og motivasjon på plass lar ikke denne senioren seg stoppe, og vil heller ikke anslå hvor mange gjenværende år han har i arbeidslivet.


– Jeg har full respekt for de som lengter etter pensjonisttilværelsen etter et arbeidsliv i tunge fysiske yrker innen for eksempel industri. Det tærer på kroppen. Men sånn har ikke mitt arbeidsliv vært, så jeg har mer å gå på. 


Så hva med å våge å utfordre seg selv litt når det kommer inn kandidater over 40, 50 eller 60 år. Se heller på hva de kan, hvem de er og hvor de vil. Glem året de er født. Først da kan oljeutvinninga starte.

Download